Biophilic Design
mijn persoonlijke visie
Biophilic design is een ontwerpbenadering die de verbinding tussen mens en natuur centraal stelt in de gebouwde omgeving. Voortbordurend op het idee dat mensen van nature een affiniteit hebben met de natuur en dat het integreren van natuurlijke elementen in de werk- en leefomgeving een positief effect heeft op het welzijn, productiviteit en creativiteit. Het gaat daarbij om meer dan alleen planten toevoegen; het draait om het creëren van ruimtes die een gevoel van verbondenheid met de natuur oproepen.
Een functionele ruimte hoeft er niet altijd functioneel uit te zien. Bij biophilic design staat het welzijn van de mens voorop, met als doel het creëren van een gevoel van geborgenheid en comfort. Denk bijvoorbeeld aan een open kantoortuin waarin we door het toevoegen van planten of natuurlijke elementen een gevoel van bescherming en privacy creëren. Maar maakt dit gebruik van planten een ontwerp automatisch ‘biophilic’? Het antwoord ligt in de benadering: biophilic design gaat over het bewust inzetten van natuurlijke elementen om het welzijn van de mens te bevorderen.
Mijn uitgangspunt is altijd het welzijn van de mens, zowel binnen de werk- als de leefomgeving. Waarom gebruik ik groen en planten in mijn ontwerpen? Omdat het leven toevoegt aan een ruimte. Als mens zijn we een onderdeel van de natuur en natuurlijke elementen herkennen we instinctief als mooi en logisch. De natuur is mijn grootste bron van inspiratie, denk hierbij aan kleurencombinaties, afgeronde vormen en natuurlijke materialen. De natuur biedt ons rust en verwondering; een bron van ontspanning waarbij je je niet afvraagt waarom iets zo ‘gemaakt of bedacht is’ is maar ons uitnodigt om simpelweg te observeren en te ontvangen.
Biophilic design is niet innovatief maar komt weer in de belangstelling omdat we beseffen dat een steriele werkomgeving onnatuurlijk aanvoelt. Door elementen uit de natuur naar binnen te halen – of dit nu planten zijn, natuurlijk daglicht, de geluiden van vogels of bepaalde geuren – creëren we ruimtes die als minder stressvol worden ervaren en ons minder snel overprikkelen en beter aansluiten bij onze natuurlijke behoeften.
Deze aandacht voor welzijn en gezondheid op de werkvloer leidt ook tot nieuwe faciliteiten, zoals douches voor fietsers, sportfaciliteiten, rustruimtes en flexibele openingstijden. De werkomgeving wordt levendiger en meer afgestemd op de behoeften van werknemers.
De aandacht voor welzijn en gezondheid op de werkvloer leidt ook tot nieuwe faciliteiten, zoals douches voor fietsers, sportmogelijkheden, rustruimtes en flexibele stel ik vragen over de relevantie van traditionele werkpatronen en hoe deze kunnen evolueren om een betere balans te vinden tussen werk, privé en sociaal leven. Met als doel ruimtes te creëren waarin werknemers optimaal kunnen functioneren.
Bij biophilic design draait het om de totaalervaring: van de routing en de beleving van natuurlijke elementen onderweg tot het gebruik van organische vormen en materialen. Het gaat niet alleen om directe zichtbaarheid van groen, maar om hoe natuurlijke elementen strategisch worden geplaatst en gebruikt om het algehele welzijn en de toegankelijkheid voor iedereen te bevorderen. Uiteindelijk draait het om een omgeving die bijdraagt aan een aangenaam en gezond gevoel.
Benieuwd naar een passend voorbeeld binnen mijn werk? Bezoek hier de projectpagina van ‘Het Park’, het groene ontmoetingsgebied in het vernieuwde kantoor van de gemeente Amstelveen.